14 Грудня, 2022

» Український космос та титан на міжнародному конгресі Aeromate у Франції

Компанія «Велта» стала учасником Міжнародного бізнес конгресу у сфері аерокосмічної індустрії Aeromate в складі Дніпровського космічного кластера.

На стенді Дніпровського космічного кластера (@Dnipro Space Cluster) були представлені компанії та вищі навчальні заклади, що входять у spacetech екосистему Дніпровського регіону, зокрема НЦУВКЗ, «Івченко-Прогрес», ХАІ, БОС, «Велта» та інші. Ними були представлені ряд інноваційних рішень у сфері орбітальних транспортних технологій, обробки даних, отриманих з космосу, матеріалознавства.

«Велта» представляла титановий порошок, що виготовлюється за унікальною запатентованою в України та США зеленою технологією. Такий тандем демонстрував дві інноваційні, потужні та поєднані один з одною індустрії для України: космос та титан.
Аерокосмічні гіганти такі як Boeing, Airbus, Ariane, Dassault, Safran активно використовують адитивні технології для ремонту та виготовлення нових деталей з металевих порошків. Цей ринок стрімко розвивається. Компанії відкривають як свої власні потужності, так і віддають друк запчастин на аутсорс. Лідером серед використання надрукованих деталей за допомогою 3D друку у цивільній авіації є Airbus A350.

Адитивні технології мають дві основні переваги: швидке виконання замовлення через відсутність довгого ланцюга виробників та значне зменшення кількості матеріалу для виготовлення деталей завдяки високій точності виробництва. Такий підхід в тому числі розширює використання титану в аерокосмічній галузі. Для прикладу, у новому Boeing 787 Dreamliner буде використано 15% титану від загальної ваги, що на 5% більше ніж — сталі.

Український стенд привернув багато уваги в тому числі державних офіційних делегацій. Мер Тулузи Жан-Люк Муденк висловив свою підтримку Україні та її аерокосмічній галузі та запросив її представників до співпраці з авіакосмічною столицею Європи, якою по праву вважається Тулуза та її провінція Оксітанія.

На стенді Дніпровського космічного кластера був представлений макет орбітального буксира. Крім доставки корисного навантаження на низькі навколоземні орбіти він призначений для зведення з орбіти «космічного сміття». Після завершення виставки українській експонат переїхав до Космічного містечка (@Cite d’Espace), де буде представлений на постійно діючий виставці.
Також варто зазначити, що після конгресу компанія Airbus зробила заяву щодо відмови від російського титану. Міхаель Шольгорн виконавчий директор Airbus Defence & Space зазначив, що цей процес займе не роки, а місяці.


Інші прес-релізи