05 Грудня, 2023

» «Велта» уклала угоду про реструктуризацію заборгованості перед «Промінвестбанком»

1 грудня 2023 року ТОВ ВКФ «Велта» та «Промінвестбанк», який знаходиться в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, підписали угоду щодо реструктуризації боргу на суму близько 6 млрд грн. Цей крок дозволив компанії врегулювати свою заборгованість та гарантувати позитивну кредитну репутацію.

 

«Велта» уклала кредитний договір з «Промінвестбанком» у жовтні 2011 року. Отримані кошти у розмірі $93 млн були спрямовані на будівництво титанового гірничо-збагачувального комплексу у Кіровоградській області. Однак у 2014 році, внаслідок підпалу фабрики, у пожежі компанія втратила близько 60% потужностей. Ця форс-мажорна обставина призвела до втрати понад $60 млн прибутку і як наслідок обмежила можливості щодо розрахунку за кредитними зобов’язаннями з «Промінвестбанком» у встановлений строк.

«Майже 10 років «Велта» була заручником російського банку, всі наші спроби щодо реструктуризації боргу просто блокувались. Конструктивні перемовини розпочались лише після того, як «Промінвестбанк» був переданий в управління Фонду гарантування у 2021 році. Хочу зазначити, що «Велта» обслуговувала займ здійснюючи платежі тіла та процентів», — прокоментував Андрій Бродський, генеральний директор компанії «Велта».  

 

ТОВ ВКФ «Велта» загалом сплатила «Промінвестбанку» до реструктуризації  близько 3,5 млрд гривень і продовжить ритмічні платежі за новими умовами, підписаними з кредитором.

 

«Ця справа показує, що реструктуризація є виграшною стратегією для усіх сторін. Позичальник може успішно продовжувати ведення бізнесу;  Фонд і банки під його управлінням отримують грошовий потік для розрахунків з кредиторами цих банків та повернення коштів державі», — наголосила заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

Нагадаємо, у 2022 році через початок широкомасштабного російського вторгнення НБУ ухвалив рішення відкликати банківські ліцензії та ліквідувати банки, що перебувають під контролем Російської Федерації, у тому числі «ПІБ», таким чином «Промінвестбанк» опинився під управлінням Фонду гарантування вкладів.

Інші прес-релізи